2012-es év járatai, hajóbeosztása

A tavaszi-őszi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

A szezon április elején (7-én) kezdődik, és 5 nappal tovább tart június 8-ig, mint tavaly. M járat csak szakaszosan közlekedik, és 5 nappal később kezd mint naponta közlekedő járat. Az őszi szezon október első hétvégéig tart, ami most majdnem 1 héttel későbbre esik mint tavaly. Október 7-én közlekednek hivatalosan utoljára a hajók, tavaly ez október 2-a volt. Idén október 23-án és november 1-én is lesz többnapos ünnep, emiatt várhatóan lesz szezonhosszabbítás. Pár évvel ezelőtt, 2007-ben november 1-én F járat még közlekedett. A korábbi évekhez képest több héttel elnyújtott tavaszi szezon miatt az utolsó 2 hétben 2 újabb F pár került a rendszerbe, és megindul a Balatonboglár és Révfülöp között közlekedő B járat is, május 26-tól június 8-ig. (J.Z.)

Az előidényi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

Az előszezon 5 nappal később kezdődik. A H járat csak a szezon egyes időszakában közlekedik és 2010-hez hasonlóan A és Cs járat sincs az előszezoni menetrendben. G járat pedig csak Lelle és Badacsony között lesz, így Földvár elérhetetlenné válik Badacsonyból. U Járat viszont a szezonok teljes ideje alatt közlekedni fog.

A főidényi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

A főszezon időszaka csak a dátummódosulás miatt változik. Itt az előző évhez képest jelentős változások történtek.

Kedvező változások, többlet lehetőségek:

  • Z járat bevezetése. Útvonala: Fonyód-Badacsony, Badacsony-Szigliget-Balatongyörök, Balatongyörök-Szigliget-Badacsony, Badacsony-Fonyód. Ez a járat feltehetően a pihenőidejében Györökön sétál.
  • O járat bevezetése: Ez a járat délután indul Máriáról Györökre hétfő kivételével naponta. Feltehetően ez egy meghirdetett gépmenet, párja nincs, de U járattal vissza lehet térni Máriára.
  • W járat: a hajó szerdán és pénteken közlekedik, és Szemesről indul Akali-Fövenyesen át Tihanyba. A maradék napokon Cs járat jár Szemes és Akali között. Cs1 és Cs4 megegyezik ezen a szakaszon W1 és W2-vel. W közlekedési napjain Cs2 és Cs3 nincs, és a tavalyi napközbeni (kora délutáni) járat nem fog közlekedni.

Kedvezőtlen változások, csökkenő lehetőségek:

  • G járat teljes megszüntetése, ezáltal Földvárról és Szemesről nem elérhető Badacsony
  • R járat megszüntetése, ezáltal Badacsony Lelléről és Boglárról már csak napi 2 járattal érhető el, korábban ez 3 illetve 4 volt. Délután összesen 1 hajó indul Badacsonyból kelet felé. R helyett napközben N járat megmarad Lelle – Boglár – Badacsony vonalon.
  • K járat 1,5 órával korábban közlekedik Badacsonyból, és a napközbeni Badacsony-Keszthely-Badacsony része is elmarad. Ezáltal Keszthely gyakorlatilag hajóval racionális időben nem elérhető.
  • U járat délután Máriáról nem megy át Györökre és vissza, hanem Szigliget után Györökön át Máriáig közlekedik.

Hajóbeosztás a 2011-es főidényben

--------- Feltöltés alatt. Várható megjelenése: a főszezon kezdetét követően. --------

Az aktuális menetrendek a Balatoni Hajózási Zrt. honlapjáról tölthetők le: