Szalai István hajóparancsnok emlékére

Szalai IstvánEz a fejezet Szalai István hajóparancsnoknak állít emléket. A honlapnak alapvetően nem témája a régmúlt idők bemutatása, illetve a visszaemlékezések, de a honlap szerzőjének személyes érintettsége és téma balatoni hajózáshoz való erős kötődése miatt került kialakításra ez a rész.

Szalai István 1931-ben született és 16 éves kora óta dolgozott a hajózásban. A Balatonon kezdte pályafutását matrózként, rövid dunai szolgálattal kiegészítve, majd 1951-től tengerészként magyar Duna-tengerjáró hajókon dolgozott, ahol I. tiszt beosztásig jutott. Tengeri szolgálatát megszakítva 3 éves katonaidejét a dunai folyamőrségnél töltötte aknakereső hajókon. 1965-től családi okok miatt ismét a Balatonra került, ahol rövid parti szolgálat után hajóparancsnokként dolgozott az 1989-es nyugdíjba vonulásáig. Pályafutása során több kitüntetést és elismerést tudhat magáénak. Több alkalommal oktatóként részt vett az új hajósok képzésében. Nyugdíjas éveiben a hajózástól elhatárolódott, magánvállalkozóként (kisiparosként) dolgozott 2006-ig.

2011. februárjában hunyt el. Végakarata szerint hamvait a Balaton hullámsírjába temették. Életéről, aktív hajós idejéről, valamint tengerész hagyományoknak megfelelő hajós temetéséről szólnak a következő részek.

A hagyatékából jópár dokumentum került elő. Voltak köztük oklevelek, dícséretek, képesítést igazoló bizonyítványok, mindenféle napi munkához kapcsolódó iratok, számítások, füzetek, fényképek - mind olyan, ami szorosan hozzá kapcsolódik. A Tárgyi emlékek részben ezekből jópár megtekinthető. Ezek átnézésével rövid bepillantást is nyerhetünk a tengerészek és a hajósok életébe és az akkori kor hangulatába.