NOVARA - hajóépítés

Novara dunai átkelőhajó

A NOVARA története

Szalkszentmárton Község Önkormányzata 2000. év augusztusában hirdetett közbeszerzési pályázatot egy Szalkszentmárton-Dunaújváros között közlekedő kompvontatóhajó beszerzésére. A műszaki feladattervben meghatározták a hajó fő paramétereit: a max. 20m hosszúságú és 6m szélességű kétmotoros dízelhajtású hajónak a Dunán közlekedő 50 tonna terhelhetőségű kompot mellévett alakzatban min. 15 km/h holtvízi sebességgel kell tudnia továbbítani, továbbá alkalmasnak kell lennie 40 fő kényelmes elhelyezésére, szeparát menetben történő személyszállításra.

A Balatoni Hajózási Rt (Siófok) és a Pelsoproject Hajótervező Mérnökiroda (Balatonfüred) által közösen készített pályamunka többszöri megbeszélést, kisebb korrekciókat követően 2001 augusztusában került nyertesként kihirdetésre.

A mérnökiroda a hajó tervezését "tiszta lappal" kezdte. Nem került elő a fiókból régebbi mintahajó, nem alakítgattak korábbi, már meglévő terveket, hanem a kitűzött cél érdekében, az előírt fő méretekhez és paraméterekhez legjobban illeszkedő megoldást keresték. A pályamunka elkészítésének legkritikusabb részét a vontató,- és személyhajó jelleg együttes követelménye jelentette. A vontatók általában tömzsi, alacsony, nagy gépteljesítménnyel rendelkező stabil, robosztus hajók, szemben a kecses, lágy formájú személyhajók nagy fedélzeti felületeivel, magas, tágas utastereivel. A tervezők műszakilag megalapozott, józan kompromisszumra törekedtek.

A "tiszta lappal kezdés" nem is megfelelő fogalom. Mondjuk inkább úgy, hogy új file-t nyitottak, ugyanis a legelső lépéstől kezdve, az előterveken, elméleti számításokon, szilárdsági méretezéseken keresztül egészen a gyártási rajzokig minden a számítógép segítségével készült. Így vált lehetségessé, hogy négy fővel dolgozó mérnökiroda, a BHRT két tervező munkatársának közreműködésével az "új file"-ból kb. 6 hónap leforgása alatt nemcsak a Hajózási Felügyelet engedélyezési osztályára, hanem az acélszerkezeti üzem automata lángvágóira, ill. az építőmunkások satupadjaira is kész dokumentációkat, minden alkatrészről kiterített sablonokat juttatott.

A tervezésben a hajóépítés általános hagyományaiból kiindulva törekedtek a lehető legmodernebb kialakításra. A hajótest alakjához simuló tartályokkal, kompakt gépészeti megoldásokkal biztosították, hogy az utasok számára a lehető legnagyobb kihasználható tér maradjon. A közel 20m hosszú és 5,4 m széles hajón teljes terheléssel, 1,10 m-es merülés mellett a kiírásban szereplő 40 fő nagyon kényelmesen elhelyezhető. A főmotorokat a beszálló tér alatt építették be, ennek eredményeképpen az utastérben a zajszint nagyon csekély lett.

A hajó hajtásáról az eredeti elképzelések szerint 2db 155kW-os Rába-motornak kellett volna gondoskodnia, de a cég már úgy elhanyagolta a hajómotorokkal foglalkozó üzletágát, hogy a 2db motor szállítására tervezett üzlet a látszólagos hajlandóság ellenére meghiúsult. A már elkészült terveket hosszas vajúdást követően 2db 162kW-os Volvo dízelmotor befogadására kellett módosítani.

Ezekkel a motorokkal a hajó sebessége szeparát menetben - vízmélységtől függően - 20-23km/h, mellévett alakzatban kompot vontatva pedig 15km/h. A két darab 840 mm átmérőjű hajócsavar mögött a vízsugár tereléséről IFS 58 TR15 profilalakú, egyenként 0,64m2-es kormánylapátok gondoskodnak. A kormánylapátok irányítása hidraulikus, a motorok és irányváltók pedig elektronikus jeltovábbítással kapják vezérlési parancsot a hajóvezetőtől.

Miután az általános elrendezést és műszaki leírást a megrendelővel egyeztetve pontosan kidolgozták, kezdődhetett a részletes, érdemi munka. Első lépésben a súlybecslés, valamint ellenállás,- ill. stabilitási megfontolások alapján a hajó vonalrajza (formaterve) került meghatározásra, mely az első legfontosabb lépés a hajó tervezésében. A vonalrajzból nyerhető metszetek segítségével készülnek a bordák, a hosszvasszerkezeti elemek, stb. A formaterv a hajó későbbi tulajdonságainak - sebesség, manőverképesség, stabilitás - legmeghatározóbb eleme. Mivel a domborított lemezek gyártása körülményes, időigényes és drága, a hidrokónikus forma mellett döntöttek. Ez azt jelenti, hogy a héjazat egymáshoz illeszkedő kúp-palástokból épül fel, így a lemezek nagy része domborítás nélkül, egyirányú hajlítással kiteríthető, legyártható. Szakavatatlan szem számára az így készült hajó lágy, domború vonalvezetése semmiben sem különbözik egy hagyományos hajótest áramvonalasságától, előállítása azonban sokkal olcsóbb. A szerkezeti elemeket a Germanischer Lloyd előírásai szerint méretezték. A hajótest vegyes bordaszerkezetű, az egyszerűbb összeállítás érdekében a fedélzet hosszbordás, a héjazat keresztbordás rendszerű. A vízvonal környezetében a szerkezetet jégbordával is megerősítették, így a hajó 10 cm vastag tört jégben való közlekedésre is alkalmas.

A számítógéppel segített tervezésen túl, a gyártási folyamatban is kihasználtuk a modern technika lehetőségeit. (CAD-CAM rendszer). A dunaújvárosi Ferrotech Kft. üzemében a 20 tonnás acélszerkezet összes lemezanyaga automata lángvágók segítségével egyenesen a számítógépről került kivágásra. Ezzel a módszerrel növelni lehetett a lemeztáblák optimális kihasználását, a hulladék pedig rövid úton kerülhetett vissza a kohóba. A gyártási pontosság 1mm-es tűrésen belül maradt, és minden kivágott alkatrész a gyors összeépítést segítő azonosítószámokkal ellátva került a hajó megépítőjéhez.

A Balatoni Hajózási Rt (Siófok) munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek a hajók felújításában, nem ijednek meg egykönnyen sem lemezcserétől, sem motorbeépítéstől, és felújítási munkáik során már komplett villamos- vagy burkolatrendszerekkel is foglalkoztak. Új hajót azonban ebben a cég 158 éves fennállása óta még soha nem építettek. Tudatosan készültek a nagy feladatra, de a gondosan kisöpört betonplaccra beérkezett több teherautónyi kivágott, tételszámozott alkatrész eleinte nem kis riadalmat keltett.

A sík utastéri fedélzet kedvező alátámasztási felületnek bizonyult, ezért a hajótestet célszerűnek tűnt fedélzettel lefelé megépíteni. Az előre elkészített fedélzetre állították fel a már összehegesztett keretbordákat, válaszfalakat majd végül a normálbordákat. A szerkezetbe bekerültek a hosszelemek és a gépalapok. Az így előkészített "rácsot" borították be a héjlemezeléssel. A kész hajótestet hatalmas keretek segítségével állították talpra, majd az időközben legyártott utastéri felépítmény és kormányállás is a helyére került.

Az acélszerkezet készrehegesztése és a tömörségi próbák után nagyobb lett a nyüzsgés, egyre több szakterület vett részt az építésben. Az acélszerkezetet kiegészítették a tartályokkal, csővezetékekkel, de már a festők, villanyszerelők, gépészek, a különböző beszállítók munkatársai is lázasan dolgoztak. Az üres vasszerkezetből lassan igazi hajó lett. Beépítették a tengelyrendszert, hajócsavart, kormányberendezést, főmotorokat, a csőrendszerek szerelvényeit és a mindent behálózó villamos vezetékeket. Az utasok kényelmét szolgáló WC-mosdó helyiség berendezéseit, az utasteret fűtő berendezést, a biztonságot szolgáló tűzoltó és fenékvízrendszer elemeit, a kormányospult felszerelését, valamint a hőszigetelést, az ajtókat és az ablakokat is helyükre szerelték.

Az építési fázis legvégén az utazóközönség számára leginkább szem előtt lévő rész, a burkolatok és berendezések beépítése történt meg. Az elmúlt években a BHRT több balatoni személyhajója kapott új belső öltözéket. Már mindhárom katamarán, valamint a 2002-ben felújított "Fonyód" motoros is modern, esztétikus, kényelmes beltérrel rendelkezik. "Könnyű" dolguk volt az asztalosoknak, mert a tulajdonos új hajójába kifejezetten egy ezekhez hasonló burkolatrendszert képzelt el. Az igényes szegélyekkel díszített klasszikus fa oldalburkolat, egy luxusvitorlásban is megállná a helyét, a mennyezet fehér színével megtágított utastér viszont a valóságosnál jóval nagyobb térérzetet ad. A halogén világítótestek, modern, könnyű szerkezetű, mégis rendkívül esztétikus felületű faburkolatok a balatoni utazóközönség szimpátiáját már elnyerték, most a Dunán indulnak hódító útjukra. A székek, asztalok is könnyűszerkezetű, könnyen tisztítható, mégis esztétikus és a mai igényeknek megfelelő kivitelben készültek.

A hajó vizrebocsájtáskor a "Novara" nevet kapta, s a szokásos pezsgőfürdőt követően méltóságteljesen ereszkedett le a sólyáról. Alapos ok volt az ünneplésre: a BHRT siófoki telephelyén ez volt a legelső, a Balatonon 13 év óta szintén az első alkalom, hogy új építésű hajó került a tó vizére.

Az első menetpróbákon az új motorok korlátozott fordulatszáma mellett is sikerült elérni a várt sebességet, a kormányzási tulajdonságok nagyon jók, és a vonóerőpróbák is várakozásainknak megfelelően alakultak. A végleges mérésekre, az új előírások szerinti manőverpróbákra az üzemelés helyszínén, a Dunán kerül majd sor.

Hogy is mondták az avatáson? Köszönet mindenkinek, aki a magyar hajóépítés újjászületésén fáradozik! Sok sikert, "Novara"!

Matluka Ágoston, hajótervező mérnök

Tervrajzok, vonalrajzok

Feltöltés/szerkesztés alatt... (2009.01.28.)

Az építés és vízrebocsátás képei

A képgaléria ideiglenesen itt érhető el: http://www.balatonihajok.hu/album/index.php?/category/825

  • Futópróba, 2004. május 12.
  • Fedélzet
  • Kormányállás
  • Gépház

A képeket a Pelsoproject Hajótervező Mérnökiroda készítette.

Újságcikkek

Hajót építettek a hajósok

megjelent: 2003.12.24 | forrás: Balatoni Futár | Siófok | A cikk szerzője: Gyarmati László

Másfél évtizede nem készült Magyarországon hajó, s ennyi kihagyás után, november 19-én délben méltóságteljes lendülettel a Balaton vízére csúszott a sólyatérről a Siófokon készített új vízi jármű, a Novara. A Balatoni Hajózási Rt. telephelyén született meg az új hajó, a balatonfüredi Pelso Project Mérnöki Iroda, s Péter Pál Lehel vezető tervező elképzelései alapján. A munkálatokat a cég szakemberei 2002 év elején kezdték el a társaság siófoki telephelyén. Az első időszakban fejjel lefelé épült a hajótest, amelyet később megfordítottak, s utána alakították ki a kormányállást. A számítógéppel tervezett jármű anyagszabása szintén számítógépes technológiával készült. A tulajdonos és egyben megrendelő az érdi Vízvonal Bt. volt, amely a Dunán, Dunaújváros környékén kívánja majd közlekedtetni a járművet.

Az avatáson Horváth Gyula vezérigazgató mondott ünnepi beszédet, Csaba Attila, a gazdasági minisztérium nyugalmazott főtanácsosa a hazai hajópark rekonstrukciós programjáról számolt be, míg M. Pálóczy Erzsébet, mint "hajóanya" szólt néhány szót, majd megtörtént az ilyenkor szokásos hajókeresztelő is, s nagyot durranva loccsant szét egy üveg pezsgő a hajó orránál. Ezek után csúsztatták le lassan a hajósok a hagyományos testkialakítású hajót a sólyatérről a kikötő vizébe. Az új kishajó hagyományos testkialakítású, tört jégben való közlekedésre megerősített acélszerkezettel rendelkezik, dunai komp vontatására, valamint 40 fő utas elhelyezésére, szállítására is alkalmas.

Hajót építettek a Dunára

megjelent: 2003.11.20 | forrás: Somogyi Hírlap | Siófok | A cikk szerzője: Czene Attila

Százmillió forintért épített hajót a Balatoni Hajózási Rt. A húsz méter hosszú, 44 tonnás vízi jármű a Dunán utasokat szállít és kompot vontat majd.

- Magyarországon nagy hagyománya volt a hajóépítésnek, de a nagy gyárak mind megszűntek. Szeretnénk, ha a szakmát tudók; hegesztők, asztalosok tudása öröklődne, ezért is fogtunk hajóépítésbe - mondta tegnap az ünnepélyes vízre bocsátást követően Horváth Gyula vezérigazgató. - Hajókra és a javításukhoz szükséges mesteremberekre mindig szükség lesz.

A cég tavaly kezdte meg a munkálatokat a Novara nevű kishajón a siófoki telephelyén. Az első szakaszban fejjel lefelé épült a hajótest, melyet később megfordítottak, hogy a kormányállást is ki lehessen alakítani. A járművet és az anyagszabást számítógéppel tervezték. Tegnap bocsátották vízre, s mostantól megkezdődnek az üzemképességi és a manőver próbák. Várhatóan ez év végén közúton szállítják új helyére, Dunaújváros környékére. A negyvenkét személyt szállítani képes kishajó hagyományos testkialakítású, tört jégben való közlekedésre is alkalmas.