2009-es év járatai, hajóbeosztása

A tavaszi-őszi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

A szezon a Húsét miatt később kezdődik, április 11-én, és 1 héttel tovább tart május 29-ig. Viszont nincs korlátozás, hogy a hajók áprilisban csak hétvégén járnának, ezért minden nap fognak közlekedni. A tavaszi-őszi szezon október 4-én véget ér, elképzelhető ennek meghosszabbítása, mint 2008-ban. (J.Z.)

Az előidényi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

Az előszezon értelemszerűen 1 héttel később kezdődik. A Siófok-Füred-Tihany-Balatonföldvár vonalon továbbra is 3 napos forda van érvényben, "E", "D" és "L" járatokkal. Itt 2 nagy változás van, "L4" járat délután Tihany helyett csak Füredig megy, és onnan fordul vissza Siófokra, illetve "E5" járat korábban indul Siófokról. Kisebb időpontmódosulások még megfigyelhetőek. A többi járat egy része nem a szezon teljes hossza alatt közlekedik, vagy nem végig ugyanazon az útvonalon. Új járat a "Cs", ami csak az előszezonban közlekedik Szemes és Akali között. Ez idáig csak a főszezonban járt. Az "U" járat is bővült tavalyhoz képest, hiszen tavaly 2 járatot csinált, idén 6-ot fog: Mária-Györök, Györök-Mária, Mária-Szigliget-Badacsony, Badacsony-Szigliget-Mária, Mária-Györök,Györök-Mária. Különlegesség, hogy "J" járat Kenese és Tihany között a teljes elő- és utószezon alatt jár, ez eddig sosem volt így. (J.Z.)

A főidényi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

Az "R" járat Lellétől csak Szigligetig megy Keszthely helyett, és onnan rögtön visszafordul Badacsonyba, és este onnan megy vissza Lellére. "L" járatnak kimarad a napközbeni Szemesi fordulója, csak Földvárig megy. A "H" járat Siófokról csak Tihanyig megy Földvár helyett. ("H3") Hiba, hogy "H4" helyett "H5"-t jelöl a menetrend, hiszen "H4" nincsen, mert Földváról nem jön vissza a hajó, hiszen el sem ment odáig. "U" járat kapott napközben egy Badacsony-Szigliget kört. G járat újra érinti Lellét a Badacsony-Révfülöp-Lelle-Szemes-Földvár úton. Összességében elmondható, hogy az eddig több éve tapasztalt járatcsökkenési tendencia megállt, sőt némi bővülés is megfigyelhető, de Keszthely elérhetősége nem javult. (J.Z.)

Hajóbeosztás a 2009-es főidényben

Hajó neve Állandó beosztás 07.04-től
07.14-ig
07.15-tól
07.24-ig
07.25-tól
08.03-ig
08.04-től
08.13-ig
08.14-től
08.24-ig
Szent Miklós C          
Füred E          
Badacsony F          
Siófok N          
Hévíz  változó >>> U
Keszthely  változó >>>
Fonyód változó >>>  07.20-ig: G, 08.07-ig: J, 08.08-tól: H
Lelle  változó >>> 07.20-ig: H, 08.07-ig: G, 08.08-tól: J
Szántód  változó >>> 07.20-ig: J, 08.07-ig: H, 08.08-től: G
Aqua Pannonia Z
         
Kelén séta: Füred          
Helka R          
Csobánc séta: Keszthely          
Csongor séta: Almádi, Alsóörs, Csopak, Kenese          
Tünde séta: Siófok          
Akali változó >>> tart1  B A  tart2 K 
Almádi változó >>>  A  tart1 K B  tart2
Arács változó >>>  tart2 K B A  tart1
Ederics változó >>> B tart2 tart1 K A
Györök változó >>> K A tart2 tart1  B
Révfülöp M, W, séta: Földvár, Fövenyes          
Boglár Cs, séta: Szemes          

Megjegyzés: A T járatot a "tart1" vagy az "A" jelű hajó végzi. A tart1 siófoki helyszínt, a tart2 pedig fonyódi helyszínt jelent