Honlapról

A tartalom és a cél

A Balatoni hajók katalógusa (www.balatonihajok.hu) honlap egy bárki számára hozzáférhető, teljesen non-profit alapon készített, a balatoni hajókat, a balatoni hajózást, a balatoni kikötőket, és egyéb közvetve kapcsolódó balatoni vagy hajózási témákat bemutató weboldal, melynek fő célja a balatoni hajózás népszerűsítése. A honlap fő témája a jelenkori hajózás - a képek, videók és információk nagy része 2003. utáni évekbők származik. A honlap 2003. május 15. óta működik. A honlap tulajdonosa és készítője: Rill Tamás.

Képek és videók

Az oldalon látható fotók és videók nagy része (több, mint 95%-a) saját felvétel, digitális fényképezőgéppel és digitális videókamerával készült. A készített képek a gyors letölthetőség miatt általában 640x480 pixeles vagy ennél kisebb felbontásban találhatók meg. A videók mérete általában 320x240 pixel, kb. 300-340 kbit/s-os adatsebességgel. A videók fájlmérete így 20 MB alatt van. A videók egy része 2009-től a Youtube videómegosztó oldalra is felkerült nagyobb felbontásban.

Licenc és a honlap egyes részeinek felhasználhatósága

A honlap bármely részének (szövegek, adatok, képek, videók, stb.) felhasználása a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország licenc alapján lehetséges. Röviden: szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható, előadható, feldolgozások hozhatók létre a szerző és a honlap címének feltűntetésével, de nem használható fel kereskedelmi célokra. Bármilyen felhasználás vagy terjesztés esetén egyértelműen jelezni kell mások felé ezen mű licencfeltételeit. A szerzői jogok tulajdonosának írásos engedélyével fenti feltételtől el lehet térni. A licenc teljes szövege a www.creativecommons.org oldalon található. A képeken és videókon vízjel található, mely általában a honlap címét tartalmazza - ennek megtartása elegendő feltétel a felhasználáshoz. A szöveges részek és a táblázatos adatok felhasználás esetén a honlap címét szükséges feltűntetni forrásként.

Köszönetnyilvánítás

Külön köszönet illeti meg a balatoni hajózással foglalkozó cégek vezetőit és dolgozóit, hogy segítik munkámat, valamint az Index portál "Gőzhajók, hadihajók, hajózás" című törzsasztal fórum tagjait, hogy hozzászólásaikkal és képanyagaikkal kiegészítették az itt található anyagot. A Magyar Hajózásért Egyesület Balatoni Tagozat lelkes csapatától is sok segítség érkezik. Köszönet továbbá nagyapámnak, Szalai István nyugdíjas hajóskapitánynak, és Deák István hajózási szakértőnek a sok-sok szakmai információért.

Technikai részletek

2003. május 15-től a honlap a www.freeweb.hu/hajok webcím alatt volt elérhető (alternatív címek: www.fw.hu/hajok, hajok.freeweb.hu, hajok.fw.hu), 2005. április 11-től pedig a www.balatonihajok.hu cím alatt található. 2005. augusztus 5-től az oldal reklámmentes, azaz az ablak tetjén nem jelenik meg reklámcsík. A honlap tartalmában nem található beágyazott reklám. 2008. december 31-től a tízezres nagyságrendű kép darabszám miatt önálló képgaléria rendszer lett bevezetve. 2010. március 24-től a régi statikus HTML alapú honlapot egy dinamikus tartalomkezelő rendszer (Drupal) alatt készített honlap váltotta fel.

Felhasznált irodalom és egyéb anyagok:

 • "A balatoni gőzhajózás 125 éve” című könyv (1971)
 • Dr. Bíró József: "A balatoni hajózás története” című könyv (Mahart Balatoni Hajózási Kft. 1996)
 • Dr. Várfalvi Tamás: A 80 éves magyar állami hajózás géphajói, 1978. szeptember 30., Hajózástudományi Együttműködési Bizottság, Műszaki történeti sorozat, 12. szám
 • Kádár Ferenc: "Hajósmesterség" című könyv (Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1961)
 • Csák Ervin: "Hajók és hajózási módszerek" című könyv (Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1969)
 • Deák István: Balatoni hajózási kézikönyv, Sió-csatorna kiegészítéssel (MH Térképészeti Hivatal, Budapest, 1999.)
 • Szalai István - Riedl János: Balatoni kikötők, jegyzet, 1966.
 • MAHART: A Balaton vonalismerete, jegyzet (összeállította: Fehér István), 1989
 • A Balatoni Hajózási Rt. képanyagai és műszaki archívuma
 • www.balatonpilot.hu weboldal kikötőismertetői
 • Interneten található, a honlap témáival kapcsolatos anyagok
 • Az Index.hu portál "Gőzhajók, hadihajók, hajózás" fórumának hozzászólásai és képanyagai