2007-os év járatai, hajóbeosztása

A tavaszi-őszi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

Időtartamban annyi a változás, hogy április végégig csak péntek-szombat-vasárnap járnak a hajók, és a szezon egy héttel tovább tart 05.25-ig. L4 járat elmegy Tihanyig Füred helyett, és onnan fordul egyet még Füredre (L5), és ott éjszakázik. Külön időtartam vonatkozik a Fonyód-Badacsony (F) járatra az őszi idényben. Itt ugyanis 10.07. után a járatok péntek-szombat-vasárnap napokon továbbra is közlekednek, egészen a 4 napos ünnep 1. napjáig 2007.11.01-ig. Számíthatunk rá, hogy ezt meghosszabbítják esetleg 11.04-ig. F7-F8 járatok 10.28-án és 11.01-én már téli sötétségben fognak közlekedni, ami mindenképpen különlegesség. A kompmenetrend annyiban érdekes, hogy az utolsó járatpár (20:00-20:30) 2 héttel később indul, május 19-én. Egyértelmű elírásnak tűnik, hogy a 19:00-19.30-as járatpár 09.28-án pénteken jár utoljára, és nem 09.30-án,vasárnap. Ez így egyébként 1 héttel hosszabb időszak lenne, mint előző évben. (J.Z.)

Az előidényi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

Az előidény egy héttel később kezdődik, 05.26-án, és 07.06-ig tart. Itt már jelentősebb változások vannak, különösen a Siófok-Füred-Tihany-Földvár vonalon. 8-ról 7-re csökken a járatok száma, megszűnik a 11 órás Siófok-Tihany közvetlen járat. Viszont 5 járat Siófok-Füred-Tihany-Földvár vonalon közlekedik, 1 Siófok-Füred-Tihany, 1 pedig Siófok-Füred vonalon. Így a 3 járat (E,D,L) nem végezhető ugyanazon hajó által. E járat másnap D lesz, harmadnap L. Így könnyebb lesz majd a hajók cseréje, csökkenteni lehet a gépmenetek számát. Különösen Földváron lesz majd csere-lehetőség. Ennek folyományaként viszont megszűnik az M járat, ami eddig vízibusz volt. Újdonság, hogy a főszezonban közlekedő H járat előszezonban is jár. Korábbi menetrendben volt már ilyen. H2 viszont kb. 1 órával korábban indul a főszezoni menetrendhez képest, és nem megy el Siófokra, mint a főszezonban. Másik változás, hogy a G járat utóidényben Földvár-Badacsony helyett csak Balatonlelle-Badacsony vonalon közlekedik. (J.Z.)

A főidényi menetrendben történt főbb változások az előző évhez képest

Megszűnik az O járat. A Siófok-Füred-Tihany vonalon annyi a változás, hogy C6 40 perccel korábban indul Tihanyból. C5 viszont 5 perccel később ér Tihanyba, mint az onnan továbbinduló L járat Földvár felé. Földvár és Tihany között az eddigi 5 pár járat napi 4 pár járatra módosul. Földvárról Tihany irányában az utolsó járat kikerült a menetrendből. Míg Tihany-Földvár vonalon időben L8 és L10 közé került az új L8. A nyugati medencében jelentősebb változások vannak. G2 és G3 járat megszűnt. G4 Révfülöp érintésével megy a déli partra tovább Földvárig, 80 perccel korábban indulva Badacsonyból. N1 járat Badacsonyig közlekedik Szemestől. R1 viszont Boglártól Keszthelyig, Révfülöp érintésével, Mária kihagyásával. A tavalyi R helyett idén N járat megy vissza Badacsonyból Lellére, 1 órával később, ahonnan fordul is gyorsan vissza. N4 a tavalyi G4 idejében megy vissza a déli parton Szemesig. R járat 2 részletben érkezik vissza Lellére. Badacsonyban 2,5 órát áll. Érdekes, hogy egy gépmenet R járat estén nem spórolható meg, mert másnap Boglárról indul. K járat is új rend szerint jár. K1 Keszthelytől Badacsonyig mindenhol megállva 1 órával később indul. Ő tavaly ezután estig Badacsonyban pihent, most K2-ben elmegy Györök érintésével Máriáig, ahonnan visszafordul Badacsonyba, majd onnan K4-ként már változatlan a menetrendje. U járat is új rend szerint jár. Reggel bemegy Keszthelyre, onnan mindenhol megállva Badacsonyig, majd délután Györök kihagyásával vissza Keszthelyre, és onnan U4-gyel Máriára. Korábban volt már olyan, hogy reggel bement Keszthelyre. (J.Z.)

Hajóbeosztás a 2007-es főidényben

Hajó neve Állandó beosztás 07.07-től
07.17-ig
07.18-tól
07.27-ig
07.28-tól
08.06-ig
08.07-től
08.16-ig
08.17-től
08.26-ig
Szent Miklós C          
Füred E          
Badacsony F          
Siófok L          
Hévíz U          
Keszthely N          
Fonyód G          
Lelle H          
Szántód J          
Aqua Pannonia Z,
séta: Fonyód, Keszthely
         
Kelén séta: Füred          
Helka R          
Csobánc séta: Keszthely          
Csongor séta: Almádi, Alsóörs, Csopak, Kenese          
Tünde séta: Siófok          
Akali változó >>> B K tart2 tart1 A
Almádi változó >>> tart1 A B tart2 K
Arács változó >>> A tart2 K B tart1
Ederics változó >>> tart2 tart1 A K B
Földvár V          
Györök változó >>> K B tart1 A tart2
Révfülöp M, W, séta: Földvár, Fövenyes          
Boglár Cs, séta: Szemes          

Megjegyzés: A T járatot a "tart1" vagy az "A" jelű hajó végzi. A tart1 siófoki helyszínt, a tart2 pedig fonyódi helyszínt jelent.