Egész nap hajón a 2011-es főszezonban (programajánló)

Balatoni kikötők és hajójáratok

3 extrém egynapos hajós túrajavaslat a főszezonban

A tavalyi 2010-es főszezonra a honlapon megjelent 6 extrém egynapos hajós túrajavaslat azoknak, akik órákig képesek a hajón ülve a halk motorduruzsolás mellett a vizet és a tájat nézni, megtűzdelve a kikötői manőverek érdekességével. A következő programajánló a 2011-es főszezoni menetrendhez készült. A menetrend változásai miatt kevesebbek a tavalyihoz képest az ilyen túralehetőségek, de így is 3 extrém túra megvalósítható.

Nyilván különleges egy nap minél többet utazni, minél nagyobb részét a tónak behajózni. Erre többfajta lehetőség van, akár hosszabb vonaljáratokon utazni, akár többször átkelni klasszikus átkelő járatokon, vagy egyszerűen egy adott hajótípussal különböző helyeken utazgatni. Határozottan kijelenthető, hogy erre több lehetőség is kínálkozik. Fontos, hogy az itt leírt utakhoz mindenképpen szükséges a hajó mellett egy kiegészítő közlekedési eszközt igénybe venni. Ez kerékpár vagy vonat lehet, de természetesen egyes szakaszokon az autó is nagy segítség lehet, bár ez kétségkívül nagyobb megkötöttséget jelent. Egyes útvonalakon alternatív eszköz lehet a busz is.

Egy-egy túra előtt mindenképpen célszerű ellenőrizni a menetrendeket és az időpontokat. A programokhoz mindig van egy javasolt kiindulópont, és a túra mindig a kiindulóponton végződik (általában a végponttól vonattal visszaérkezve). Az egy-egy napos programok során a Máv-Start és a menetrendi hajózást végző Balatoni Hajózási Zrt. közös Balaton MIX jegye jelentős költségcsökkenést tesz lehetővé, hiszen a fix áráért cserébe egy adott napon korlátlan utazást tesz lehetővé a menetrendszerinti hajókon és a kompon, valamint minden menetrendszerinti vonat 2. osztályán. Célszerű a Balaton MIX feltételeit utazás előtt megismerni. A kerékpár szállítása a legtöbb vonaton lehetséges, de egyes hajójáratokon nem garantált - erről is célszerű előre érdeklődni.

Adott kikötőkben a vasútállomások megközelítésére segítség: Hajóállomás - vasútállomás távolságok



1. út: Hosszában a Balatonon - Balatonaligától Keszthelyig



E programot célszerű a déli part egyik településén kezdeni, Siófok, vagy attól nyugatra, ahonnan Aliga könnyen elérhető. Siófokról 07:39-kor indul a 8727-es Bp. Déli Pu-ig közlekedő személyvonat, ezzel kell Aligáig közlekedni. A program csak pénteken és vasárnap teljesíthető, hiszen Aliga és Kenese között csak e napokon van menetrendi hajójárat. A program Aligán indul 09:10-kor. Fontos tudnivaló, hogy Aligán egy zárt területen, a Club Aliga üdülőtelep belsejében van a kikötő, a területre való bejutáshoz a portán jelezni kell az utazási szándékot. Jegyváltás a hajón történik, de e túrára kifejezetten ajánlott a Balaton MIX. Aliga egy nehezen meghajózható kikötő, már csak a kisebb hajók tudnak benne jól megfordulni a beépített vitorlásstégek miatt, 2005 óta van közvetlen menetrendi kapcsolata a többi kikötővel.. M1 járattal Keneséig megyünk, ahol feltehetően ugyanaz a hajó járatszámot vált, és 5 perc tartózkodás után J1 járatban 09:45-kor folytatja az útját Tihanyig. Kenesétől kedvező és tiszta időben már megpillantható a következő átszállási állomásunk Tihany, igaz csak az apátság és a part látható. J járattal végigutazhatunk Almádi, Alsóörs, Csopak és Füred kikötőiben. Kiemelkedik hajózási szempontból Csopak, ami egy nagyon szűk kikötő, és érdekessége, hogy csak 1 oldalán lehet benne hajóval kikötni, és egyszerre 1 hajó állhat bent. Tihanyba érkezvén egy gyors átszállás L4 járatra, amivel Tihanyréven át Balatonföldvárig utazhatunk, megfigyelve a révben, éppen hány komp szállítja az átkelni vágyó autókat és turistákat. L4 járat Tihanyból 12:30-kor indul az átszállásra 25 perc áll rendelkezésre. Földvár végállomás, itt vonatra kell szállnunk, hiszen Lelléig nincs más utazási lehetőségünk. 13:13-kor indul a 854-es számú Bp.Déli-Keszthely/Nagykanizsa gyorsvonat, ami 13:33-kor van Lellén. Lellétől egy szép nosztalgia hajóval, a Helkával utazhatunk Bogláron át Badacsonyig, R3 járatban. A hajó 14:00-kor indul. Amennyiben a vonat csatlakozás nem sikerül, lehetőség van a hajóra Bogláron is felszállni, itt 14:30-kor van menetrendszerinti indulás. Ha ez sem jönne össze, akkor F átkelőjárat marad Fonyódtól Badacsonyig. Utolsó indulási lehetőség 15:15 (F9). Badacsonyból U4 járattal folytathatjuk utunkat 16:00 órakor Szigliget és Márián át egészen Györökig (U4 és U5). Itt egy rövid szünetet követően (kb. 80 perc) a Badacsonytól Keszthelyig közlekedő K4 járatra felszállva a tó nyugati végéig, a barokk Keszthely városáig hajózhatunk. A hajó Györökről 19:20-kor indul, Keszthelyre 20:00 órakor érkezik. Keszthelyről 20:24 órakor indul a 1861-es Keszthely-Bp. Déli gyors, ez kényelmesen, de határozott léptekkel elérhető a hajóállomásról. E vonat megáll a déli part nagyobb városaiban, és Siófokra 21:57-re ér.

Kiindulás Járat Időpont Cél Érkezés Megjegyzés
Siófok 8727 (vonat) 7:39 Balatonkenese 7:53
Balatonaliga M1 9:10 Balatonkenese 9:40
Balatonkenese J1 9:45 Tihany 12:05
Tihany L4 12:30 Balatonföldvár 13:05
Balatonföldvár 854 (vonat) 13:13 Balatonlelle 13:33 Késés esetén Boglárig
Balatonlelle R3 14:00 Badacsony 15:20
Badacsony U4, U5 16:00 Balatongyörök 18:00 Balatonmárián keresztül
Balatongyörök K4 19:20 Keszthely 20:00
Keszthely 1861 (vonat) 20:24 Siófok 21:57






2. út: Álkelés a Balatonon 6 különböző útvonalon



Ez a program kerékpárral javasolt. Túránkat Balatonmárián kezdjük, ahonnan U1 járattal átkelünk Györökre, ez a hajó 09:20-kor indul. Mária a Balaton egyik legkülönlegesebb kikötője a déli part legnyugatibb pontján, hiszen hosszú, szűk csatornán (Nyugati Övcsatorna) lehet elérni a kikötőt, éppen ezért egyes hajók nem is tudják meghajózni.  Györökről Badacsonyig kerekezünk, hiszen 2. átkelőnk F4 járat 11:45-kor indul Fonyódra. Fonyódtól Boglárig újabb tekerés, majd Boglárról 13:45-kor induló B7 orosz típusú hajóval átmegyünk Révfülöpre. Innen továbbtekerünk Akaliig, ahonnan Cs4 járat feltehetően vizibusszal 16:00 órakor indul, ezzel a déli part egyik kikötőjébe hajózhatunk, a pár éve felújított balatonszemesibe. Ez egy szintén nem könnyen meghajózható kikötő, mert a kikötő bejárata nyugatról van, majd a behajózást követően nem a keleti oldalon kell haladni, hanem a nyugati oldalra vissza kell kormányozni a hajót. Különösen nehéz egymotoros hajóval, szélben. A szemesi érkezést követően tovább kell kerekeznünk Szántódig, hogy a tó jelenleg még egyetlen, egész évben közlekedő kompjáratával a Balaton egyik legszebb turisztikai pontjára , a Tihany-félszigetre hajózzunk. A komp csak a téli, jeges időszakban nem közlekedik. 40 percenként közlekedik nyáron, de szükség esetén a menetrendet felfüggesztik. Ha fáradtak lennénk Szemesről Szántódig vonattal is utazhatunk. Vonatindulás Szemesről: 16:53,17:36.Tihanyrévből hosszabb út vezet Füredre. Itt két lehetőség kínálkozik, a dombra feltekerve a falun keresztül vagy a félsziget keleti oldalán végig a víz mellett az árnyékos fasoron lehet haladni.A falun keresztül vezető úthoz tartozik kerkékpárút, és biztonságosabb is. Füreden túránkat már a sötét estébe érve zárhatjuk a 21:10-kor induló T2 járattal, ami Siófokig megy. Ha megérkezünk Siófokra, elmondhatjuk, hogy 6-szor átkeltünk a tavon. Siófokon vonatra szállunk, és a 1868-as Bp. Déli-Keszthely vonattal Balatonmáriáig, utunk kezdőpontjáig vonatozunk. A szerelvény 22:16-kor indul Siófokról.

Indulás Járat Időpont Cél Érkezés Megjegyzés
Balatonmáriafürdő U1 9:20 Balatongyörök 9:45
Balatongyörök kerékpár - Badacsony - kb. 17,9 km
Badacsony F4 11:45 Fonyód 12:15
Fonyód kerékpár - Balatonboglár - kb. 8,3 km
Balatonboglár B7 13:45 Révfülöp 14:10
Révfülöp kerékpár - Balatonakali - kb. 12,6 km
Balatonakali Cs4 16:00 Balatonszemes 16:40
Balatonszemes kerékpár - Szántódrév - kb. 15 km
Szántódrév komp
- Tihanyrév -
Tihanyrév kerékpár - Balatonfüred - kb. 7 km
Balatonfüred T2 21:10 Siófok 22:00






3. Utazás a legtöbb hajótípussal

Ez a túra lehetőség szerint a legtöbb hajótípust tartalmazza, természetesen az esetleges napi változtatások ezt felülírhatják. Túránkat Balatonföldváron kezdjük, ahonnan 09:00 órakor indul a hajónk Balatonlellére a déli parton. Ez a G1 járat, idén a főszezonban a Révfülöp nevű exkluzív vizibusz fogja járni. Balatonlellén átszállunk a tó leglassabb és legkevésbé kihasznált hajójára, a Siófok motorosra. Ez volt a tavon az 1. katamarán típusú hajó. Ezt követően még kettő ilyen készült. N1 járatban 10:40-kor Bogláron át a gyönyörű vulkánhegy lábáig (Badacsony) utazunk vele. Gyors pillantást vetünk a kikötőben bennálló hajókra, és megkeressük az egyetlen stabilan menetrendet járó nosztalgiahajót a Helkát, ami hosszú évekig a füredi parton állt presszóként, de 1996 óta újra szeli a vizet. E hajó R2 járatban 12:30-kor indul. 50 percig élvezhetjük a nagy nyitott fedélzetét, a víz közeli csobogását, és az északi part távolodó hegyeit. Bogláron elhagyjuk a fedélzetet, és átszállunk B7 átkelőjáratra, ami ebben az évben 303-as típusú vízibusz (Keszthely vagy Héviz motoros). 13:45-kor indul Révfülöpre. E típusból összesen 2 közlekedik a tavon, szinte az egész menetrendi szezonban. Révfülöpön elsétálunk a vasútállomásra, ahol felszállunk az 1973-as Tapolca-Bp. Déli gyorsvonatra, amivel Balatonfüredig utazunk. Ez az utazás 14:33-kor kezdődik és 26 percig tart. Balatonfüreden hosszabb pihenőidő áll rendelkezésre. Egy ebéd, egy séta a Tagore sétányon, egy kis hegymászás északra még különlegesebbé és élménydúsabbá teheti e szép kirándulást. 17:20 órakor indul a Szent Miklós nevű zászlóshajó Füredről Tihanyba. A hajó 2006 óta közlekedik, és a Beloiannisz (Balaton) nevű régi hajót váltotta ki. Tihanyba átszállunk L8 járatra, amit orosz tengerparti hajó jár (Szántód, Lelle vagy Fonyód motoros). 18:00 órakor startol, Tihanyréven át Földvárra. Ha utazásunkat még különlegesebbé kívánjuk tenni, akkor Tihanyrévbe leszállhatunk, és újabb hajótípúst próbálhatunk ki, a kompot. 4 komphajó van, ebből a forgalom nagyságától függően közlekednek a hajók. A legérdekesebb a Kisfaludy Sándor, ami részlegesen átalakított eredeti felépítményével közlekedik még, a kormányállás a hajó közepén egy hídon van, míg a másik 3 esetén a hajó egyik oldalában. Ezzel Szántódrévig mehetünk, ahonnan gyalog 50 perc alatt térhetünk vissza utunk kiindulási pontjára, Balatonföldvárra. Ha a kompozást kihagyjuk akkor a Tihanyból induló hajó végállomása reggeli kiindulópontunk, Balatonföldvár, vitorlás- és személyhajókikötő.

Kiindulás Járat Időpont Cél Érkezés Megjegyzés
Balatonföldvár G1 9:00 Balatonlelle 10:25 Révfülöp ms.
Balatonlelle N1 10:40 Badacsony 12:20 Siófok ms.
Badacsony R2 12:30 Balatonboglár 13:30 Helka ms.
Balatonboglár B 13:45 Révfülöp 14:10 Hévíz, Keszhely ms.
Révfülöp 1973 (vonat) 14:33 Balatonfüred 14:59
Balatonfüred C5 17:20 Tihany 17:40 Szent Miklós ms.
Tihany L8 18:00 Balatonföldvár 18:35 Szántód, Lelle, Fonyód ms.

A pontos hajóbeosztás itt található meg: Menetrendi hajózás - Hajóbeosztás 2011

Kellemes és bőséges hajókázást! :-)

(J.Z.)