Esemény

warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/frumenta/balatonihajok.hu/html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
A balatoni hajózással kapcsolatos események, rendezvények.

A VI-736-Z önjáró uszály és a VI-619 tanyahajó elhagyta a Balatont – 2011. április 22.

VI-736-Z önjáró tankuszály

A VI-736-Z önjáró tankuszály és a VI-619 tanyahajó 2011. április 22-én 15:30 órakor a siófoki hajózsiliptől indulva, ereszkedő hajózással a Sió-csatornán keresztül elhagyta a Balatont. Mindkét hajó a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tulajdona volt, legalább öt éve használaton kívül voltak, a siófoki hátsó üzemi kikötőben vesztegeltek – idén kerültek értékesítésre.

Nagyszombaton kezdődik a 2011-es hajózási szezon - 2011. április 19.

KELÉN motoros személyhajó

Hagyományosan nagyszombaton, azaz Húsvét ünnepének hétvégéjén kezdődik a balatoni menetrendi hajózási szezon, ami 2011-ben április 23-ra esik. Ez idén a 165. szezon, hiszen 1846-ban kezdődött a menetrendi személyhajózás a tavon.

Nagyszombaton kezdődik a 2010-es hajózási szezon - 2010. március 24.

Hagyományosan nagyszombaton, azaz Húsvét ünnepének hétvégéjén kezdődik a balatoni menetrendi hajózási szezon, ami 2010-ben április 3-ra esik. Ez idén a 164. szezon, hiszen 1846-ban kezdődött a menetrendi személyhajózás a tavon.

Az eddigi hagyományok szerint 9:00-kor fut ki az első hajó Siófokról, ami a Balatoni Hajózási Zrt. vezérkarát, a tulajdonos tóparti önkormányzatok vezetőit, illetve az általuk meghívott vendégeket szállítja Balatonfüredre. Ez az ún. VIP hajó, ami rendszerint a nosztalgia flotta valamelyik tagja szokot lenni. Ez a hajó idén várhatóan a Helka motoros lesz. Erre menetrendi utasok nem szállhatnak fel. Ezt a hajót Füreden ünnepélyesen fogadják, a kikötőben megtörténik a zászlófelvonás, és ekkor kezdődik meg a hivatalos menetrendi hajózási szezon. A füredi kikötőben az ünnepségen résztvevő vendégek séthajózáson is részt vehetnek a VIP hajóval. A VIP hajó előtt fut ki üresen az a hajó, ami menetrend szerint 10:00 órakor Balatonfüredről Siófokra közlekedik, erre már utasok is felszállhatnak. Párja ennek a hajónak a Siófokról elsőként kifutó hajó, ami Füreden át Tihanyig közlekedik. Várhatóan a Lelle motoros indul elsőként menetrendben Siófokról, a Szántód motoros indul elsőként Füredről. Ezen a hétvégén lehetőség van még Fonyód és Badacsony között is hajózni a Keszthely motorossal, illetve a nagyobb városokban sétahajók is rendelkezésre állnak, ilyen pl. Keszthelyen a Csobánc motoros (erről a médiákból, illetve az sétahajózást végző cégek tájékoztatóiból lehet információt szerezni). Általában ekkor már a Szántódrév és Tihanyrév között közlekedő komp is sűrűbben jár, jellemzően 2 komp szállítja az autókat. A kompközlekedés az év elején a tó jegesedése miatt 2010. január 29. és február 25. között szünetelt, a Kossuth Lajos komp vesztegelt a révben ez időszak alatt.

(J.Z.)

Balaton II motoros elhagyta a Balatont - 2010. március 23.

BALATON II motoros szogálati hajó

A Balaton II rendőrségi szolgálati hajó 2010. március 21-én érkezett Fonyódról Siófokra, 22-én lezsilipelt, majd 23-án reggel 6:30-kor elindult a Sió-csatornán keresztül a Dunára. A honlapon ez a hajó átkerült a Hajók a közelmúltból csoportba.

Tartalom átvétel