Egész nap hajón a 2010-es főszezonban (programajánló)

Balatoni kikötők és hajójáratok

6 extrém egynapos hajós túrajavaslat a főszezonban

Sokan szeretnek hajózni a Balatonon. Az emberek általában különböző mértékben hajlandóak hajózással a szabadidőt eltölteni. Vannak, akiknek az a fontos, hogy a két part között minél gyorsabban átkeljenek, de vannak olyanok, akik órákig képesek a hajón ülve a halk motorduruzsolás mellett a vizet és a tájat nézni, megtűzdelve a kikötői manőverek érdekességével. A következő programajánló utóbbi csoportnak készült, azaz a 2010-es menetrendet figyelembe véve extrém egynapos hajós-túrák találhatók itt, különféle megvalósításokban.

Nyilván különleges egy nap minél többet utazni, minél nagyobb részét a tónak behajózni. Erre többfajta lehetőség van, akár hosszabb vonaljáratokon utazni, akár többször átkelni klasszikus átkelő járatokon, vagy egyszerűen egy adott hajótípussal különböző helyeken utazgatni. Határozottan kijelenthető, hogy erre több lehetőség is kínálkozik. Fontos, hogy az itt leírt utakhoz mindenképpen szükséges a hajó mellett egy kiegészítő közlekedési eszközt igénybe venni. Ez kerékpár vagy vonat lehet, de természetesen egyes szakaszokon az autó is nagy segítség lehet, bár ez kétségkívül nagyobb megkötöttséget jelent. Egyes útvonalakon alternatív eszköz lehet a busz is.

Az egy-egy napos programok során a Máv-Start és a menetrendi hajózást végző Balatoni Hajózási Zrt. közös Balaton MIX jegye jelentős költségcsökkenést tesz lehetővé, hiszen a fix áráért cserébe egy adott napon korlátlan utazást tesz lehetővé a menetrendszerinti hajókon és a kompon, valamint minden menetrendszerinti vonat 2. osztályán. Fontos, hogy pótjegyköteles vonatokon pótjegy váltása kötelező. Vonat 1. osztály igénybevétele esetén menetdíj-különbözet megfizetése szükséges. Célszerű a Balaton MIX feltételeit utazás előtt megismerni. A kerékpár szállítása minden vonaton lehetséges (kivéve Venezia EN, és Adria gyorsvonat), de egyes hajójáratokon nem garantált.

Jelen programjavaslat tervezésének időpontjában már rendelkezésre állt a hajózási és vasúti nyári menetrend, de különösen utóbbi még változhat, ezért a kalandos kedvű utazóknak erősen javasolt, hogy az adott túra előtt mindenképpen ellenőrizzék a menetrendeket és az időpontokat. Remélhetőleg menetrend változás esetén itt is rövid időn belül frissülnek a programjavaslatok.

A programokhoz mindig van egy javasolt kiindulópont, és a túra mindig a kiindulóponton végződik (általában a végponttól vonattal visszaérkezve).





1. út: Hosszában a Balatonon - Balatonaligától Keszthelyig



E programot célszerű a déli part egyik településén kezdeni, Siófok, vagy attól nyugatra, ahonnan Aliga könnyen elérhető. Siófokról 07:40-kor indul a 8727-es Bp. Déli Pu-ig közlekedő személyvonat, ezzel kell Aligáig közlekedni, Siófokig gyors és személyvonattal érhető el a 07:40-es.

A program csak pénteken és vasárnap teljesíthető, hiszen Aliga és Kenese között csak e napokon van menetrendi hajójárat. A program Aligán indul 09:10-kor. Fontos tudnivaló, hogy Aligán egy zárt területen, a Club Aliga üdülőtelep belsejében van a kikötő, a területre való bejutáshoz a portán jelezni kell az utazási szándékot. Jegyváltás a hajón történik, de e túrára kifejezetten ajánlott a Balaton MIX. Aliga egy nehezen meghajózható kikötő, már csak a kisebb hajók tudnak benne jól megfordulni a beépített vitorlásstégek miatt, 2005 óta van közvetlen menetrendi kapcsolata a többi kikötővel.. M1 járattal Keneséig megyünk, ahol feltehetően ugyanaz a hajó járatszámot vált, és 5 perc tartózkodás után J1 járatban 09:45-kor folytatja az útját Tihanyig.
Kenesétől kedvező és tiszta időben már megpillantható a következő átszállási állomásunk Tihany, igaz csak az apátság és a part látható. J járattal végigutazhatunk Almádi, Alsóörs, Csopak és Füred kikötőiben. Kiemelkedik hajózási szempontból Csopak, ami egy nagyon szűk kikötő, és érdekessége, hogy csak 1 oldalán lehet benne hajóval kikötni, és egyszerre 1 hajó állhat bent. Tihanyba érkezvén egy gyors átszállás L4 járatra, amivel Tihanyréven át Balatonföldvárig utazhatunk, megfigyelve a révben, éppen hány komp szállítja az átkelni vágyó autókat és turistákat. L4 járat Tihanyból 12:20-kor indul az átszállásra 5 perc áll rendelkezésre. Földvár végállomás, itt vonatra kell szállnunk, hiszen Lelléig nincs más utazási lehetőségünk. 13:13-kor indul a 854-es számú Bp.Déli-Keszthely/Nagykanizsa gyorsvonat, ami 13:33-kor van Lellén.Lellétől egy szép nosztalgia hajóval, a Helkával utazhatunk Bogláron át Badacsonyig, R3 járatban. A hajó 14:00-kor indul. Amennyiben a vonat csatlakozás nem sikerül, lehetőség van a hajóra Bogláron is felszállni, itt 14:30-kor van menetrendszerinti indulás. Ha ez sem jönne össze, akkor F átkelőjárat marad Fonyódtól Badacsonyig. Utolsó indulási lehetőség 15:15 (F9). Badacsonyból U4 járattal folytathatjuk utunkat 16:00 órakor Szigliget és Márián át egészen Györökig (U4 és U5). Itt egy rövid szünetet követően (kb. 80 perc) a Badacsonytól Keszthelyig közlekedő K4 járatra felszállva a tó nyugati végéig, a barokk Keszthely városáig hajózhatunk. A hajó Györökről 19:20-kor indul, Keszthelyre 20:00 órakor érkezik.

Keszthelyről két lehetőség van visszajutni kiinduló állomásunkra. 20:00 órakor indul a 1861-es Keszthely-Bp. Déli gyors, ehhez az kell, hogy a hajó érjen be hamarabb, vagy a vonat induljon késve. Ennek elmulasztása esetén 21:34-kor indul a 9621-es Celldömölk-Balatonszentgyörgy vonat, amiről végállomásán átszállva a 8531-es Nagykanizsa-Siófok személyvonatra felszállva elérhetünk Siófokra. Indulás: 21:58.

Kiindulás Járat Időpont Cél Érkezés Megjegyzés
Balatonaliga M1 9:10 Balatonkenese 9:40
Balatonkenese J1 9:45 Tihany
Tihany L4 12:20 Balatonföldvár
Balatonföldvár 854 (vonat) 13:13 Balatonlelle 13:33 Késés esetén Boglárig
Balatonlelle R3 14:00 Badacsony
Badacsony U4, U5 16:00 Balatongyörök Balatonmárián keresztül
Balatongyörök K4 19:20 Keszthely 20:00






2. út: Hosszában a Balatonon - Keszthelytől Balatonaligáig



A programot szintén a déli part egyik településén célszerű indítani. Én siófoki indulást javaslok, a 8510-es Bp.Déli-Nagykanizsa vonat Siófokról 06.25-kor indul, ezzel Balatonszentgyörgyig kell utazni, ahol Keszthely felé csatlakozás van, a 9612-es Balatonszentgyörgy-Ukk vonatra, 08:06-os indulással. Ezzel Keszthelyig kell utazni.

Ez a program csak pénteken és vasárnap teljesíthető, hiszen Kenese és Aliga között csak e napokon van menetrendi hajójárat. Az első hajó Keszthelyről indul 09:30-kor, ez a K1 járat, amivel egészen Badacsonyig utazunk. Itt közel 1 óránk van, majd 12:30-kor a szép nosztalgiahajóval, a Helkával folytatjuk utunkat R2 járatban egészen Lelléig, ahova 13:50-kor érkezik. Itt vonatra szállunk, és Földvárig megyünk. 2 vonat jöhet szóba: A 205-ös Zágráb-Bp.Keleti között közlekedő, a Balaton part híres nemzetközi gyorsvonata, a Maestral, ami 14:24-kor indul, vagy az azt követő 16806-os Keszthely-Záhony nyári fürdővonat 14:43-as indulással. Előbbi 14:43-ra, utóbbi 15:03-ra érkezik Balatonföldvárra. Földvártól 15:20-kor indul az L7 járat Tihanyig, Tihanyréven át megfigyelhető Tihany vadpartja, az a része, amit turisták ritkán látogatnak, ezért sokkal vadregényesebb. Tihanyban átszállunk J2 járatra, ami 20 perccel később indul, 16:15-kor, és azzal az északi parton Füred, Csopak, Alsóörs és Almádin át Keneséig, a keleti part egyetlen kikötőjéig utazhatunk. Innen M2 járattal Aligáig utazunk, ahol túránk befejeződik. M2 18:50-kor indul, és valószínűleg ugyanaz a hajó lesz, amivel Tihanytól Keneséig utaztunk.

Aligától visszatérhetünk Siófokra a 8518-as 19:54-kor induló Székesfehérvár-Nagykanizsa személyvonattal.

Kiindulás Járat Időpont Cél Érkezés Megjegyzés
Keszthely K1 9:30 Badacsony .
Badacsony R2 12:30 Balatonlelle
Balatonlelle (vonat) . Balatonföldvár .
Balatonföldvár L7 15:20 Tihany . .
Tihany J2 16:20 Balatonkenese
Balatonkenese Balatonaliga






3. út: Álkelés a Balatonon 6 különböző útvonalon



Ez a program kerékpárral javasolt. Túránkat Balatonmárián kezdjük, ahonnan U1 járattal átkelünk Györökre, ez a hajó 09:20-kor indul. Mária a Balaton egyik legkülönlegesebb kikötője a déli part legnyugatibb pontján, hiszen hosszú, szűk csatornán (Nyugati Övcsatorna) lehet elérni a kikötőt, éppen ezért egyes hajók nem is tudják meghajózni. A Györök-Badacsony távot kerékpárral kell megtennünk, hiszen 2. átkelőnk F4 járat 11:30-kor indul Fonyódra. Fonyódtól Boglárig újabb tekerés, majd Boglárról 13:45-kor induló B7 vízibusszal átmegyünk Révfülöpre. Innen továbbtekerünk Akaliig, különösen kényelemes tempóban, mert rengeteg időnk van. Akaliban felszállunk G5 járatra (17:45-ös indulás), amivel a déli part egyik kikötőjébe hajózhatunk, a pár éve felújított balatonszemesibe. Ez egy szintén nem könnyen meghajózható kikötő, mert a kikötő bejárata nyugatról van, majd a behajózást követően nem a keleti oldalon kell haladni, hanem a nyugati oldalra vissza kell kormányozni a hajót. Különösen nehéz egymotoros hajóval, szélben. A szemesi érkezést követően tovább kell kerekeznünk Szántódig, hogy a tó jelenleg még egyetlen, egész évben közlekedő kompjáratával a Balaton egyik legszebb turisztikai pontjára , a Tihany-félszigetre hajózzunk. A komp csak a téli, jeges időszakban nem közlekedik. 40 percenként közlekedik nyáron, de szükség esetén a menetrendet felfüggesztik. Tihanyrévből hosszabb út vezet Füredre. Itt két lehetőség kínálkozik, a dombra feltekerve a falun keresztül vagy a félsziget keleti oldalán végig a víz mellett az árnyékos fasoron lehet haladni. Füreden túránkat már a sötét estébe érve zárhatjuk a 21:10-kor induló T2 járattal, ami Siófokig megy. Ha megérkezünk Siófokra, elmondhatjuk, hogy 6-szor átkeltünk a tavon.

Siófokon vonatra szállunk, és a 1868-as Bp. Déli-Keszthely vonattal Balatonmáriáig, utunk kezdőpontjáig vonatozunk. A szerelvény 22:28-kor indul Siófokról.

Indulás Járat Időpont Cél Érkezés Megjegyzés
Balatonmáriafürdő U1 9:20 Balatongyörök
Balatongyörök kerékpár - Badacsony -
Badacsony F4 11:30 Fonyód
Fonyód kerékpár - Balatonboglár -
Balatonboglár B7 13:45 Révfülöp
Révfülöp kerékpár - Balatonakali -
Balatonakali G5 17:45 Balatonszemes
Balatonszemes kerékpár - Szántódrév -
Szántódrév komp
- Tihanyrév -
Tihanyrév kerékpár - Balatonfüred -
Balatonfüred T2 21:10 Siófok






4. út: Kalandozás a legnagyobb hajókkal

Ebben a programban a 4 nagyhajóval utazhatunk. Túránkat Balatonlellén kezdjük, ahonnan N1 járattal elutazunk Badacsonyba. Ez a hajó 10:40-kor indul Lelléről, és főszezonban közlekedik csak, a Siófok katamarán, a tó leglassabb személyhajója. Itt egy rövid szünet után átszállunk az F6 járatra, ami 13:00-kor indul, és Fonyódra visz. Fonyódtól vonattal utazhatunk Siófokra.14:10-kor indul a Maestral nemzetközi gyorsvonat (205-ös), ennek késése esetén a 16806-os Záhony-Keszthely fürdővonat 14:28-as indulással jöhet szóba. Siófokról 16:00 órakor indul a Szent Miklós motoros, a Balaton zászlóshajója C5 járatban, ezzel Füredig tudunk utazni. Ott visszaszállunk a Tihanyból érkező, Siófokig továbbközlekedő E4 járatra, ami a Füred m/s, a "nagykatamarán". Siófokról Lellére visszajuthatunk a 18606-os Bp.Déli-Keszthely gyorsvonattal. Ez 19:02-kor indul. Pótjeggyel igénybevehetjük a 18:58-as Venezia EN vonatot is.






5. út: Vonaljáratokkal a legszebb útvonalakon

A jelenlegi menetrendi struktúrában 4 klasszikus vonaljárat van, amivel beutazható a Balaton. Mivel ebből a J járat egy másik programban már beutazásra kerül, ezért a G és K járatokat ajánlom a kedves utazó figyelmébe. Túránk kiindulópontja Balatonföldvár, ahonnan G1 járattal Földvárról indulva (09:00)először a déli partot figyelhetjük meg, a földvári magaspartot egészen Szemesig. Itt egy gyors átkeléssel Akaliig utazik a hajó (G2), majd Akalitól Badacsonyig Révfülöp érintésével végig az északi parton (G3). Azért is különösen javasolt ez az útvonal, mert 2004 óta idén van először hajójárat Akali és Révfülöp között az északi parton. Badacsonyban hosszabb szünet és pihenő vár ránk, érdemes megtekinteni esetleg a tavat és a rajta közlekedő hajókat a Badacsony hegy tetejéről, a Ranolder kereszttől. Délután utunkat K4 járattal folytathatjuk, egészen Keszthelyig (indulás 18:00), az esti naplemente megtekintése különleges élmény, ahogy a hajó elhalad a Badacsony mellett, aminek különleges koporsó alakja minden oldalról ugyanolyan formát mutat. Majd jön Szigliget, a Balaton parti ékszerdoboz, végül Györök érintésével Keszthelyig tart utunk.

Keszthelyről Balatonföldvárra vissza vonattal tudunk menni. Vagy 20:00 órakor indul a 1861-es Keszthely-Bp. Déli gyors, ehhez az kell, hogy a hajó érjen be hamarabb, vagy a vonat induljon késve. Ennek elmulasztása esetén 21:34-kor indul a 9621-es Celldömölk-Balatonszentgyörgy vonat, amiről végállomásán átszállva a 8531-es Nagykanizsa-Siófok személyvonatra felszállva elérhetünk Balatonföldvárra. Indulás: 21:58.






6. út: Sétahajózás nosztalgiahajókkal különböző kikötőkben

Ennek a túrának az a célja, hogy megismertesse a hajókedvelővel a nosztalgiahajókat, melyek régen jártak menetrendi járatot is, de manapság már csak sétahajóként közlekednek, vagy bérelhetőek. Egy-egy alkalommal beállnak ugyan menetrendi járatba is, de ez teljesen kiszámíthatatlan, erre tervezetten nem lehet felkészülni.

Túránkat Siófokon kezdhetjük 10 órakor, a Tünde nevű nosztalgiahajóval, amivel 1 órás sétautat tehetünk.
Ezután C3 járattal 12:20-kor átkelünk Balatonfüredre, ahonnan 14:00 órakor indul a Kelén motoros 1 órás sétára. Ez az utolsó klasszikus egymotoros balatoni hajó, reverzálható motorral, melynek leírására a honlap külön fejezetet szentel. Utazás előtt érdemes elolvasni. A kellemes sétaút után felsétálunk a vasútállomásra, ahonnan a 19713-as Balatonfüred-Székesfehérvár személyvonattal Balatonalmádiig utazunk. Ide 16:34-kor érkezünk. Innen indul 17:30-kor a Csongor motoros, ami a Tünde testvérhajója, de kinézetre kicsit más, és 2009-ben új motort is kapott. Utunk végeztével 19708-as Budapest-Tapolca gyorsvonattal visszatérünk Balatonfüredre 18:53-ra. A vonat Almádiból 18:35-kor indul. Füreden hosszabb időnk van a siófoki hajó visszaindulásáig. Egy rövid vacsora, egy séta a Tagore-sétányon, egy fürdés a tóban mindenképpen kellemessebbé teszi programunkat. Esetleg a Füreden rendszeresen sétahajózó Jókai motorossal lehet még tenni egy sétát, ennek indulási időpontjairól a kikötőben lehet értesülni. 21:10-kor indult a T2-es járat, amivel 22:00 órakor köthetünk ki Siófokon. A program hétfő,szerda és szombati napokon teljesíthető.


A felsorolásból kimaradt 2 nosztalgiahajó a Helka és a Csobánc motorosok. Ezek sajnos ebbe a programba nem illeszthetőek bele. A Helka motoros viszont szerepel 2 másik extrém útban, míg a Csobánc motoros Keszthelyen érhető el sétahajózásra. Mindkettő erősen javasolt programpont lehet még.

Kellemes és bőséges hajókázást! :-)

(J.Z.)