Nagyszombaton kezdődik a 2011-es hajózási szezon - 2011. április 19.

KELÉN motoros személyhajó

Hagyományosan nagyszombaton, azaz Húsvét ünnepének hétvégéjén kezdődik a balatoni menetrendi hajózási szezon, ami 2011-ben április 23-ra esik. Ez idén a 165. szezon, hiszen 1846-ban kezdődött a menetrendi személyhajózás a tavon.

Az eddigi hagyományok szerint 9:00-kor fut ki az első hajó Siófokról, ami a Balatoni Hajózási Zrt. vezérkarát, a tulajdonos tóparti önkormányzatok vezetőit, illetve az általuk meghívott vendégeket szállítja Balatonfüredre. Ez az ún. VIP hajó, ami rendszerint a nosztalgia flotta valamelyik tagja szokot lenni. Ez a hajó idén várhatóan a Kelén motoros lesz. Erre menetrendi utasok nem szállhatnak fel. Ezt a hajót Füreden ünnepélyesen fogadják, a kikötőben megtörténik a zászlófelvonás, és ekkor kezdődik meg a hivatalos menetrendi hajózási szezon (hivatalos balatonfüredi program). A füredi kikötőben az ünnepségen résztvevő vendégek séthajózáson is részt vehetnek a VIP hajóval. A VIP hajó előtt fut ki Siófokról üresen az a hajó, ami menetrend szerint 10:00 órakor Balatonfüredről Siófokra közlekedik, erre már utasok is felszállhatnak. Párja ennek a hajónak a Siófokról elsőként kifutó hajó, ami Füreden át Tihanyig közlekedik. A két első, Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon közlekedő menetrendi hajó a Lelle és Fonyód motoros lesz.

Ezen a hétvégén lehetőség van még Fonyód és Badacsony között is hajózni a Keszthely motorossal, illetve néhány kikötőben sétahajók is rendelkezésre állnak, ilyen pl. Keszthelyen a Helka motoros, Füreden a Csongor motoros, Fonyódon az Ederics motoros (erről a médiából, a kikötőkben illetve az sétahajózást végző cégek tájékoztatóiból lehet pontos információt szerezni). A sétahajók közül néhány már április eleje óta fogadja a hajókázásra vágyó turistákat és helyi lakosokat.

Húsvétkor már a Szántódrév és Tihanyrév között közlekedő komp is sűrűbben jár. A kompközlekedés a tó időszakos jegesedése ellenére egész évben biztosított volt, sokszor éjszaka is törték a jeget Szántódrévben, hogy reggel a menetrendnek megfelelően el tudjon indulni a Széchenyi István komp. Április közepétől már a Kossuth Lajos komp is üzembe állt.

Szezoneleji érdekességként még említésre érdemes, hogy május 1-én Fonyód és Badacsony között 1 órás ütemes menetrend lesz érvényben, az első hajó 8:00 órakor, az utolsó 18:00 órakor indul Fonyódról. Ez a nap szinte vonzza a kirándulókat és a Badacsonyban borozni vágyókat, a főszezon legforgalmasabb napjainak utasforgalmát is meghaladva. Rendszerint két katamarán nagyhajó jár folyamatosan a két part között, várhatóan a Füred és a Badacsony motorosok. A már üzemelő hétvégi sétahajók kínálata Balatonlellén a Révfülöp motorossal bővül.

Kapcsolódó anyagok:

(J.Z.)