Nagyszombaton kezdődik a 2010-es hajózási szezon - 2010. március 24.

  • user warning: Table './frumenta_bh/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:2618e391f10b1cc5b9d6b1ec626c12eb' in /chroot/home/frumenta/balatonihajok.hu/html/includes/cache.inc on line 27.
  • user warning: Table './frumenta_bh/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Hagyományosan nagyszombaton, azaz Húsvét ünnepének hétvégéjén kezdődik a balatoni menetrendi hajózási szezon, ami 2010-ben április 3-ra esik. Ez idén a 164. szezon, hiszen 1846-ban kezdődött a menetrendi személyhajózás a tavon.</p>\n<p>Az eddigi hagyományok szerint 9:00-kor fut ki az első hajó Siófokról, ami a Balatoni Hajózási Zrt. vezérkarát, a tulajdonos tóparti önkormányzatok vezetőit, illetve az általuk meghívott vendégeket szállítja Balatonfüredre. Ez az ún. VIP hajó, ami rendszerint a nosztalgia flotta valamelyik tagja szokot lenni. Ez a hajó idén várhatóan a <a href=\"/hajo/helka\">Helka</a> motoros lesz. Erre menetrendi utasok nem szállhatnak fel. Ezt a hajót Füreden ünnepélyesen fogadják, a kikötőben megtörténik a zászlófelvonás, és ekkor kezdődik meg a hivatalos menetrendi hajózási szezon. A füredi kikötőben az ünnepségen résztvevő vendégek séthajózáson is részt vehetnek a VIP hajóval. A VIP hajó előtt fut ki üresen az a hajó, ami menetrend szerint 10:00 órakor Balatonfüredről Siófokra közlekedik, erre már utasok is felszállhatnak. Párja ennek a hajónak a Siófokról elsőként kifutó hajó, ami Füreden át Tihanyig közlekedik. Várhatóan a <a href=\"/hajo/lelle\">Lelle</a> motoros indul elsőként menetrendben Siófokról, a <a href=\"/hajo/szantod\">Szántód</a> motoros indul elsőként Füredről. Ezen a hétvégén lehetőség van még Fonyód és Badacsony között is hajózni a <a href=\"/hajo/keszthely\">Keszthely</a> motorossal, illetve a nagyobb városokban sétahajók is rendelkezésre állnak, ilyen pl. Keszthelyen a <a href=\"/hajo/csobanc\">Csobánc</a> motoros (erről a médiákból, illetve az sétahajózást végző cégek tájékoztatóiból lehet információt szerezni). Általában ekkor már a Szántódrév és Tihanyrév között közlekedő komp is sűrűbben jár, jellemzően 2 komp szállítja az autókat. A kompközlekedés az év elején a tó jegesedése miatt 2010. január 29. és február 25. között szünetelt, a <a href=\"/hajo/kossuth\">Kossuth Lajos</a> komp vesztegelt a révben ez időszak alatt.</p>\n<p>(J.Z.)</p>\n', created = 1606698629, expire = 1606785029, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:2618e391f10b1cc5b9d6b1ec626c12eb' in /chroot/home/frumenta/balatonihajok.hu/html/includes/cache.inc on line 112.

Hagyományosan nagyszombaton, azaz Húsvét ünnepének hétvégéjén kezdődik a balatoni menetrendi hajózási szezon, ami 2010-ben április 3-ra esik. Ez idén a 164. szezon, hiszen 1846-ban kezdődött a menetrendi személyhajózás a tavon.

Az eddigi hagyományok szerint 9:00-kor fut ki az első hajó Siófokról, ami a Balatoni Hajózási Zrt. vezérkarát, a tulajdonos tóparti önkormányzatok vezetőit, illetve az általuk meghívott vendégeket szállítja Balatonfüredre. Ez az ún. VIP hajó, ami rendszerint a nosztalgia flotta valamelyik tagja szokot lenni. Ez a hajó idén várhatóan a Helka motoros lesz. Erre menetrendi utasok nem szállhatnak fel. Ezt a hajót Füreden ünnepélyesen fogadják, a kikötőben megtörténik a zászlófelvonás, és ekkor kezdődik meg a hivatalos menetrendi hajózási szezon. A füredi kikötőben az ünnepségen résztvevő vendégek séthajózáson is részt vehetnek a VIP hajóval. A VIP hajó előtt fut ki üresen az a hajó, ami menetrend szerint 10:00 órakor Balatonfüredről Siófokra közlekedik, erre már utasok is felszállhatnak. Párja ennek a hajónak a Siófokról elsőként kifutó hajó, ami Füreden át Tihanyig közlekedik. Várhatóan a Lelle motoros indul elsőként menetrendben Siófokról, a Szántód motoros indul elsőként Füredről. Ezen a hétvégén lehetőség van még Fonyód és Badacsony között is hajózni a Keszthely motorossal, illetve a nagyobb városokban sétahajók is rendelkezésre állnak, ilyen pl. Keszthelyen a Csobánc motoros (erről a médiákból, illetve az sétahajózást végző cégek tájékoztatóiból lehet információt szerezni). Általában ekkor már a Szántódrév és Tihanyrév között közlekedő komp is sűrűbben jár, jellemzően 2 komp szállítja az autókat. A kompközlekedés az év elején a tó jegesedése miatt 2010. január 29. és február 25. között szünetelt, a Kossuth Lajos komp vesztegelt a révben ez időszak alatt.

(J.Z.)