BADACSONY

Adatbázis adatok
Üzemben van: 
Igen
Hajótípus: 
Személyhajó
BADACSONY motoros katamarán személyhajó

Ez a 2. katamarán típusú hajó a Balatonon. A konstrukciója megegyezik "Siófok" katamaránéval. A hajón lévő tábla szerint: Badacsony motoros, építette a MAHART Hajójavító Üzemigazgatóság, 1979. évben, gyártási szám: B402.

A hajó kívülről

A hajón az utóbbi időben remlámfeliratok váltogatják egymást, ez minden évben más megjelenést ad a hajónak. 2005-ben és 2004-ben lila színű Djuice felirat, 2003-ben sárga alapszínű Pannon Praktikum, 2002-ben narancssárga alapszínű Pannon Praktikum felirat volt a hajóra festve.

A hajó belülről

A hajó a felső szinten egy kisebb nyitott és egy kisebb zárt utastérrel, az alsó szinten pedig egy tágas légkondícionált zárt utastérrel rendelkezik. Mindkét szinten a zárt utasterkben található büfé. Az alsó és felső utastér között a közlekés egy kb. 3 méter széles lépcsőn lehetséges. Az alsó szinten személyzeti fürdő és a rendezvények kiszolgálására alkalmas nagy területű konyha található még. A felső utastér feletti szinten helyezkedik el a rendkívül tágas kormányállás, itt utastér jellegű rész nincs.

Gépház, műszaki adatok

A hajótestben hátul a fartól a középig a bal oldalon raktár, a jobb oldalon lakókabin található, ahol a szivattyúk is helyet kaptak. A két törzs első részeiben az üzemanyag, fekália és ivóvíz tartály található. Az orrtében egyik oldalon a horgonylánc kamra, másik oldalon a parti transzformátor található. A gépház az alsó utastérrel egyszintben helyezkedik el a hajó farában. Megközelítése az utasbeszállók mellett lehetséges a hajó mindkét oldalán, illetve egy lépcső vezet fel a hajó második szintjére hátulra, utasoktól elzárt részre. A gépházban összesen négy darab dieselmotor található. A hajó farában a Z-hajtóművek felett a jobb és a bal törzsben találhatóak a főgépek. Kicsit előrébb a bal főgép a tartalék, a két főgép között középen a fő segédüzem található. A gépház középvonalában a az első falon található az elektromos kapcsolótábla.

Badacsony a sólyán

2004. novemberében a hajó ki lett sólyázva és a szokásos rendszeres fenékkarbantartást hajtották rajta végre.