A kedvenc balatoni személyhajók - 2010. április 1.

A www.balatonihajok.hu honlap 2008. január 1. és 2010. március 31. közötti látogatottsági adatait elemezve felállítható egy sorrend a legtöbbet látogatott balatoni személyhajókról. Az első öt legtöbbet megtekintett, azaz a "legkedveltebb" hajók listája a következő:

Szent Miklós
1. Szent Miklós
Badacsony
2. Badacsony
Füred
3. Füred
Beloiannisz
4. Beloiannisz
Kelén
5. Kelén

Az első öt helyen tulajdonképpen a legtöbbet használt nagyhajók vannak. Vonható párhuzam a hajók közlekedési gyakorisága és az itt mért népszerűség között. Általánosságban elmondható, hogy a sokat látott, menetrendet gyakran járó, nyáron esténként sok diszkónak helyt adó hajók után jobban érdeklődnek az emberek. A Szent Miklós első helyezése nem meglepő, hiszen a keleti medence három legnagyobb forgalmú kikötőjében közlekedik, és a nagyobb rendezvények többsége ezen a hajón zajlik, valamint új a hajó, eddig nem volt ilyen jellegű hajó a Balatonon. A Badacsony és Füred katamaránok is népszerűek, ezek a hajók folyamatos és gyakori átkelőjáratok a két part között, valamint diszkóhajóként működnek rendszeresen. Érdekes a Beloiannisz 4. helyezése, mivel ez a hajó 2003-ban közlekedett utoljára, jelenleg az utasok által nem látható helyen vesztegel. Ezek szerint az utasok emlékezetében tovább él töretlen népszerűséggel, ami persze nem csoda, hiszen közel 50 évig meghatározó balatoni "arculati elem" volt. Az 5. helyre került Kelén pedig a nosztalgia hajó jellege miatt került a listára, talán a legszebb balatoni hajónak mondható, sokan ragaszkodnak hozzá utazásaik és hajós rendezvényeik során.

Érdekességképpen a következő lista a 30. helyeztig listázza a "kedvenceket". A 30. helyen álló hajó adatlapját feleannyian tekintették meg, mint a lista élén álló hajót.

6. Fonyód 11. Lelle 16. Tátika 21. Tünde 26. Balaton
7. Szantód 12. Csobánc 17. Jókai 22. Földvár 27. Akali
8. Helka 13. Hévíz 18. Aqua Pannonia 23. Csongor 28. Gulács
9. Siófok 14. Klára 19. Boglár 24. Kenese 29. Arács
10. Keszthely 15. St Benedek 20. Ederics 25. Almádi 30. Zánka

Érdekesség még annak vizsgálata, hogy a Siófok katamarán miért "csúszott le" a listán, amikor a másik két katamarán igen előkelő helyen szerepel. Talán magyarázatként szolgálhat, hogy 2005-től a Szent Miklós megjelenésével erőteljesen csökkent a Siófok menetrendi használtsága, a többiekhez hasonló gyakoriságú átkelőjáratban nem közlekedik, így kevesebben találkoznak vele. Ugyanez mondható el a Helkára is, a Kelén testvérhajójához képest kevesebbet jelenik meg az utazóközönség előtt a menetrendi beosztása miatt.