Rest Bulcsú: Hajózási ismertek (könyvajánló) – 2011. július 25.

Könyv – Hajózási ismeretek 2011 (Rest Bulcsú)

2011-ben megjelent hajózási tankönyv, mely a kedvtelési célú hajózástól a szolgálati célú, hivatásos hajózásig egy teljes, kellőképpen összefoglalt anyagot tartalmaz a vizsgához szükséges teljes ismeretanyagból mind a vitorlás, mind a motoros vízi járművek vezetéséhez.


Az ismeretterjesztési célból alkotott szellemi táplálék fogyasztása során nehéz megtalálni a mértéket...

Ha könnyen megy, nyilván nem nekünk szól, ha nehezen, akkor meg hülyének érezzük magunkat. Ha pedig nem terhel vizsgakötelezettség, bizony nagy ívben hajítjuk el a tudás forrását.

Rest Bulcsú hajózási ismereteket összefoglaló könyve ügyesen oldja meg az elfogadtatás problémáját. Meghatározza a célcsoportot, mely a sport- és kedvtelési célzattól a szolgálati célú, hivatásos hajósokig kínálja az ismeretek igen széles spektrumát, kinek-kinek igénye, felkészültsége, illetve kötelezettségei szerint. A tavi élvhajós bepillanthat a folyami közlekedés különleges világába éppúgy, mint a géphajós, aki a vitorlázás rejtelmeire kíváncsi. Nyilván egy ilyen mű nem pótolhatja a gyakorlati tapasztalatokat, de a könyv írójának hajós életpályája, praktikus szemlélete kellő mélységben igazolódik vissza a könyvben.

A szerző a vízirendőrség egyik balatoni őrsének parancsnokaként vált meg az operatív hajózástól. Karrierjét egy szörnyű baleset törte derékba. Az elmúlt két év a felépülésért folytatott küzdelemmel telt, és ez idő alatt íródott a könyv, mely valóban naprakész ismeretekkel segíti a különböző szintű vizsgákra készülő, vagy csupán szakmai igényességből tájékozódó olvasót.

Forrás: www.porthole.hu, Gerő András, 2011.05.12.

A könyv képanyagához a www.balatonihajok.hu honlap is hozzájárult.