Kiállítás a balatoni hajózás múltjáról Keszthelyen a Balatoni Múzeumban – 2011. június 1.

 • user warning: Table './frumenta_bh/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:cd493fbd77db944b5fd2982813c0ba63' in /chroot/home/frumenta/balatonihajok.hu/html/includes/cache.inc on line 27.
 • user warning: Table './frumenta_bh/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>Keszthelyen a <a href=\"http://www.balatonimuzeum.hu\">Balatoni Múzeum</a> néhány termében <strong>Aranyhíd</strong> néven állandó kiállítás tekinthető meg a , melynek két terme a balatoni hajózás történetét mutatja be. A kiállítás első öt terme 2009. szeptember 25-től, hatodik és hetedik terme 2010 júniusától, utolsó négy terme pedig 2011. júniusától látogatható. A kiállítás a Balaton sokféleséget ragadja meg és tárja a látogató elé, csomópontokba szervezve, fejezetek formájában. Nem teljeskörű a témaválogatás (ezt sugallja a kiállítás alcíme is), de bemutatja azokat a főbb jellemzőket, amik által a tó és annak története megismerhető. A kiállítás tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét.</p>\n<p>A tizedik és tizenegyedik terem a balatoni hajózás múltjával foglalkozik. Az őskortól napjainkig tartó áttekintést sok fénykép és illusztráció teszi szemléletessé, és más, hajózási témájú kiállításokhoz képest itt a teherszállítás és a révátkelés is bekerült a témák közé. A hajómodellek bemutatják a Festetics-gályáktól kezdve a klasszikus lapátkerekes és csavaros gőzhajókat, de nem maradnak ki a motoroshajók sem. A balatoni sportok közül itt tanulmányozható a vitorlázás története. A teljes kiállítás végére érve a forgatható kormánykerékkel és kivetítővel élményszerűvé tett fedélzeten lehet pihenni és összegezni.</p>\n<p>Az egyes termekben látható témák:</p>\n<ul>\n<li>A Balaton kialakulása, geológiája (1)</li>\n<li>A Balaton szabályozása, a tó és az ember kapcsolata (2)</li>\n<li>A tó környékének élő és növényvilága (3)</li>\n<li>A Balaton környékének várai az őskortól a középkor végéig (4-5)</li>\n<li>Múzeumpedagógia, mozi, filmes bemutatók, számítógépes infopultok (6)</li>\n<li>Szőlő- és borkultúra a Balaton mellékén (7)</li>\n<li>Balaton környékének népművészete (8)</li>\n<li>Fürdőkultúra és idegenforgalom (9)</li>\n<li>Balatoni hajózás története (10-11)</li>\n</ul>\n<p>Forrás: <a href=\"http://www.balatonimuzeum.hu/index.php?option=com_content&amp;view=article&amp;id=90%3Aaranyhid-fejezetek-a-balaton-toertenetebl&amp;catid=35%3Aallandokiallitasok&amp;Itemid=34&amp;lang=hu\">www.balatonimuzeum.hu</a></p>\n<p>A kiállítás anyagának elkészítéséhez a <a href=\"http://www.balatonihajok.hu\" title=\"www.balatonihajok.hu\">www.balatonihajok.hu</a> honlap is hozzájárult fényképekkel.</p>\n', created = 1606197611, expire = 1606284011, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:cd493fbd77db944b5fd2982813c0ba63' in /chroot/home/frumenta/balatonihajok.hu/html/includes/cache.inc on line 112.
Balatoni Múzeum, Keszthely – Aranyhíd állandó kiállítás

Keszthelyen a Balatoni Múzeum néhány termében Aranyhíd néven állandó kiállítás tekinthető meg a , melynek két terme a balatoni hajózás történetét mutatja be. A kiállítás első öt terme 2009. szeptember 25-től, hatodik és hetedik terme 2010 júniusától, utolsó négy terme pedig 2011. júniusától látogatható. A kiállítás a Balaton sokféleséget ragadja meg és tárja a látogató elé, csomópontokba szervezve, fejezetek formájában. Nem teljeskörű a témaválogatás (ezt sugallja a kiállítás alcíme is), de bemutatja azokat a főbb jellemzőket, amik által a tó és annak története megismerhető. A kiállítás tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét.

A tizedik és tizenegyedik terem a balatoni hajózás múltjával foglalkozik. Az őskortól napjainkig tartó áttekintést sok fénykép és illusztráció teszi szemléletessé, és más, hajózási témájú kiállításokhoz képest itt a teherszállítás és a révátkelés is bekerült a témák közé. A hajómodellek bemutatják a Festetics-gályáktól kezdve a klasszikus lapátkerekes és csavaros gőzhajókat, de nem maradnak ki a motoroshajók sem. A balatoni sportok közül itt tanulmányozható a vitorlázás története. A teljes kiállítás végére érve a forgatható kormánykerékkel és kivetítővel élményszerűvé tett fedélzeten lehet pihenni és összegezni.

Az egyes termekben látható témák:

 • A Balaton kialakulása, geológiája (1)
 • A Balaton szabályozása, a tó és az ember kapcsolata (2)
 • A tó környékének élő és növényvilága (3)
 • A Balaton környékének várai az őskortól a középkor végéig (4-5)
 • Múzeumpedagógia, mozi, filmes bemutatók, számítógépes infopultok (6)
 • Szőlő- és borkultúra a Balaton mellékén (7)
 • Balaton környékének népművészete (8)
 • Fürdőkultúra és idegenforgalom (9)
 • Balatoni hajózás története (10-11)

Forrás: www.balatonimuzeum.hu

A kiállítás anyagának elkészítéséhez a www.balatonihajok.hu honlap is hozzájárult fényképekkel.