Deák István: Balaton és Sió-csatorna hajózási kézikönyv (könyvajánló) - 2010. május 1.

  • user warning: Table './frumenta_bh/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache_filter WHERE cid = '2:56c7407fcfc387915b9ecf4990954bbb' in /chroot/home/frumenta/balatonihajok.hu/html/includes/cache.inc on line 27.
  • user warning: Table './frumenta_bh/cache_filter' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache_filter SET data = '<p>A könyv kb. 1 éve, 2009 tavaszán jelent meg a HM Térképészeti Közhasznú Társaság kiadásában 293 oldalas terjedelemben. A szerzője Deák István hajóskapitány, nautikai és igazságügyi hajózási szakértő. A könyv kedvtelésből és a hivatásból hajózóknak egyaránt segítséget nyújthat a Balaton, a Sió-csatorna, valamint a Nyugati-övcsatorna megismeréséhez. A kézikönyvben számos információ, térképpel és ábrával kiegészítve található meg.</p>\n<p>A <strong>Balaton fejezet</strong> tartalmazza a Balaton hajózásföldrajzi, hidrológiai leírását, a Balaton és a Tihanyi-szoros pontos hajózási térképét, az útpontokat és a közöttük lévő irányokat, távolságokat, térképvázlatokat (hajózástól elzárt területek, veszélyes helyek, viharjelzők, szélviszonyok, szektorfelosztás), panorámaképeket partszakaszokról, és 119 kikötő térképét és pontos adatait.</p>\n<p>A <strong>Sió-csatorna fejezet</strong> tartalmazza a csatorna hajózási leírását, a használatra vonatkozó szabályokat, a hajózási módszereket, a csatorna átnézeti térképét, a kilométer-mutatókat, fontosabb helyeket, a műtárgyakat pontos adatokkal (űrszelvény rajzokkal), vízmérce adatokat.</p>\n<p>A <strong>Nyugati-övcsatorna fejezet</strong> tartalmazza a csatorna hajózási leírását, az átnézetio térképét és a kilométermutatókat.</p>\n<p>Megtalálható még a könyvben kiegészítésként a hajók éjszakai és nappali jelei, az alkalmazandó vészjelzések és hangjelek, a vízi utak jelzései, a hajózási és zsiliphasználati szabályok, a viharjelzések, a csónakok és kishajók kötelező felszerelése, a lobogóviselés és a kikötők használatának szabályai, térképjelek, nemzetközi kódlobogók, 2009/2010-es napkelte-napnyugta-holdfázis táblázat, a Balaton jellegzetes felhői és halai.</p>\n<p>A könyv szövegének tördelése miatt üresen maradt részekbe került \"díszítő\" hajós képanyaghoz a <a href=\"http://www.balatonihajok.hu\" title=\"www.balatonihajok.hu\">www.balatonihajok.hu</a> weboldal is hozzájárult.</p>\n', created = 1606284118, expire = 1606370518, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = '2:56c7407fcfc387915b9ecf4990954bbb' in /chroot/home/frumenta/balatonihajok.hu/html/includes/cache.inc on line 112.
Könyv – Balaton és Sió-csatorna hajózási kézikönyv 2009. (Deák István)

A könyv kb. 1 éve, 2009 tavaszán jelent meg a HM Térképészeti Közhasznú Társaság kiadásában 293 oldalas terjedelemben. A szerzője Deák István hajóskapitány, nautikai és igazságügyi hajózási szakértő. A könyv kedvtelésből és a hivatásból hajózóknak egyaránt segítséget nyújthat a Balaton, a Sió-csatorna, valamint a Nyugati-övcsatorna megismeréséhez. A kézikönyvben számos információ, térképpel és ábrával kiegészítve található meg.

A Balaton fejezet tartalmazza a Balaton hajózásföldrajzi, hidrológiai leírását, a Balaton és a Tihanyi-szoros pontos hajózási térképét, az útpontokat és a közöttük lévő irányokat, távolságokat, térképvázlatokat (hajózástól elzárt területek, veszélyes helyek, viharjelzők, szélviszonyok, szektorfelosztás), panorámaképeket partszakaszokról, és 119 kikötő térképét és pontos adatait.

A Sió-csatorna fejezet tartalmazza a csatorna hajózási leírását, a használatra vonatkozó szabályokat, a hajózási módszereket, a csatorna átnézeti térképét, a kilométer-mutatókat, fontosabb helyeket, a műtárgyakat pontos adatokkal (űrszelvény rajzokkal), vízmérce adatokat.

A Nyugati-övcsatorna fejezet tartalmazza a csatorna hajózási leírását, az átnézetio térképét és a kilométermutatókat.

Megtalálható még a könyvben kiegészítésként a hajók éjszakai és nappali jelei, az alkalmazandó vészjelzések és hangjelek, a vízi utak jelzései, a hajózási és zsiliphasználati szabályok, a viharjelzések, a csónakok és kishajók kötelező felszerelése, a lobogóviselés és a kikötők használatának szabályai, térképjelek, nemzetközi kódlobogók, 2009/2010-es napkelte-napnyugta-holdfázis táblázat, a Balaton jellegzetes felhői és halai.

A könyv szövegének tördelése miatt üresen maradt részekbe került "díszítő" hajós képanyaghoz a www.balatonihajok.hu weboldal is hozzájárult.